Campingiä Baltiassa ja Puolassa kesäkuussa 2019

Suomi – Viro – Latvia – Liettua kahdessa päivässä

Heti kun kahdella uusperheellisellä oli mahdollisuus, pakkasimme auton, ajoimme autolauttaan ja suuntasimme Pärnuun. Sieltä oli hyvä aloittaa seuraavana aamuna ajo Latvian kautta Liettuaan. Liettuassa pystytimme leirin ensimmäistä kertaa. Yövyimme kahden nuoren yrittäjän hippihenkisellä Sunny Nights Camping & Hostelin leirintäalueella (http://www.sunnynights.lt/). Alue oli aikuisyöpyjille mitä mainioin. Kaikki tarvittava löytyi (siistit saniteettitilat, keittiö). Teltan sai pystyttää omenapuun alle, joita alueella oli kymmenittäin. Toivoimme illalksi grillitulia ja nuoripari kantoi grillin telttamme eteen ja sytytti tuletkin valmiiksi. Hintaa yöpymiselle tuli yhteensä 16 euroa.

Telttapaikkoimme sisältyy muuten aina sähkö retkikylmäkaappia ja muita vempaimia varten. Sunny Nights ei veloittanut sähköstä mitään, koska käyttömme oli niin vaatimatonta.

Talviturkki jäi Puolaan

Matka jatkui Via Balticaa kohti pohjoista Puolaa ohi Kelmen, Kaunasin, Marijapolen, Suwalkin ja Wydminyn. Päämääränä oli Gizyckon järvialue. Leiri pystytettiin Camping nr. 36 Borowoon. Taas leiripaikka osoittautui hyväksi valinnaksi. Yllätyksenä oli täydellinen kielimuuri, mutta pienellä kuvatuella asiat saatiin selviksi. Saimme kivan paikan lähellä uimarantaa ja pian telttakiilat upotettiin santaan. Leirin baarin olutbarometri näytti tuopin hinnaksi 1,25 euroa. Sanitettitilat olivat koko ajan hohtavan puhtaat. Suihku toimi kolikoilla ja saniteettitiloissa soi yötäpäivää hittikanava. Keittiötä ei ollut, mutta olihan meillä retkikeitin, eväät ja baarista sai purtavaa. Tiskivesi oli kylmää. Tämä leirintä olikin todella edullinen, telttailu maksoi 20 euroa kahdelta yöltä.

Leirintäalueen nr. 36:sta on kävelymatka Gizyckon viehättävään lomakaupunkiin. Söimme siellä ylellisen pihviaterian tykötarpeineen ja lisukkeineen (25 euroa). Gizycko oli vähän kuin Hanko, mutta suurempi ja tietenkin edullisempi ja vilkkaampi. Vaikka kyseessä on paikka järven äärellä, oli lomakaupunkiin saavuttu mitä hulppeimmilla veneillä.

Tylsä Kaunas ja Latvian hiljaiset karavaanarit

Piipahdimme yhdeksi iltapäiväksi Kaunasiin ja vietimme kaupungissa hotelliyön. Yliopistokaupunki oli ihmeen autio, tympeä ja kielitaidoton. Matkailuesitteessäkin mainittiin kaupungin huonosta palvelumotivaatiosta. Pizzerian tarjoilijan vastaus pyyntöihimme oli “ei onnistu”, mutta ruoka kuitenkin tuli pöytään. Baarissa sain rahasta vahingossa ihan liian vähän takaisin.

Kaunasin autiota keskustaa helteisenä kesäiltana

Kaipuu campingelämän pariin oli kova. Ylellisen hotelliaamiaisen voimin ajoimme seuraavana aamuna Latviaan Gaujan kansallispuistoon ja pystytimme leirin Camping Apalkalns -nimiselle leirintäalueelle (http://www.apalkalns.lv/) Raiskums-järven rannalle. Siellä taas kaikki hyvin, hyvät saniteetit, keittiö ja hyvä järvi. Tämä leirintäalue olisi oikea paratiisi lasten ja nuorten kanssa reissaaville. Tarjolla oli hieno leikkipaikka, melontaa, suppailua, minigolfia, beach volley -paikka, patikointireittejä ja muuta aktiviteettia. Leirialueet ovat kokemukseni mukaan olleet pääosin hyvin rauhallisia, mutta täällä sitä korostettiin aivan erityisesti. Musiikkia oli lupa kuunnella vain yhtenä päivänä vuodessa ja jopa lapset osasivat olla hihkumatta.

Raiskums on hyvin luonnonkaunis paikka. Siellä on myös paljon kaunista kulttuurimaisemaa ja vanhoja kyliä sekä kaupunkeja. Vierailimme Cesissä, jo 1200-luvulla asutetussa kaupungissa.

Kohti Baltian parhaita löylyjä

Viime kesän reissulla ihastuimme Virossa Kiidjärvi-Taevaskojan luonnonsuojelualueella  sijaitsevaan Kassioru Puhkemaja -leirintäalueeseen (https://kassioru.ee/et/avaleht/) ja sitä ympäröivään kauniiseen luontoon. Kuten viimekin vuonna, olimme leirintäalueella kaksin toisen parikunnan kanssa. Alueen huoltorakennukset, laavut ja muut rakennelmat olivat puurakenteisia. Terva tuoksuu. Alkukesän linnunlaulukonsertti. Näimme jopa ketun hiippailemassa pihapiirissä. Ja olihan siellä aivan mahdottoman hyvä puusauna, jonka isäntäpari lämmitti pyynnöstä 15 euron hintaan. Nämä löylyt kruunasivat viimeisen telttayömme.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.